Als zelfstandig ondernemer wil je niet altijd thuiswerken, heb je behoefte aan sociaal contact met andere ondernemers en dat alles het liefst in combinatie met fantastische koffie, goede wifi en zo goedkoop mogelijk. FlexTukkers on tour hebben wij het genoemd. En in onze zoektocht in Twente naar een geschikte flexplek werden we uitgenodigd bij the cee spot in Enschede.

In de kelder van het pand aan de Brouwerijstraat in Roombeek loop je eerst door een gang voor je bij de grote werkruimte komt. Op de tafel bij de lift liggen tal van visitekaartjes van lokale bedrijven en ondernemers die kantoor houden in the cee spot. Inspirerend en handig. Gewapend met een aantal mogelijke contacten lopen we verder naar de werkruimte, maar weer stoppen we om te kijken. Dit keer naar een muur vol lijstjes van huidige ondernemers en hun voorgangers: mensen die kantoor hielden in het gebouw, maar nu zijn verhuist of niet als bedrijf meer bestaan; een muur om de “bewoners” te eren zeg maar.

Kantoortuin

Aangekomen in de werkruimte staan er tal van bureaus, dertig stuks totaal. De grote ruime bureaus staan in drie- of viertallen bij elkaar. Sommige zijn ingericht met een vaste pc, verhuurd waarschijnlijk. De meeste zijn leeg en beschikbaar om als flexwerker aan te schuiven. Aan de muur kunstzinnige werken en her en der een plant. Aan het plafond hangt een ouderwetse kroonluchter, op de kast staat een step. Een creatieve ruimte, dat is duidelijk.

Er is meer

Van communitymanager Bart-Jan Herweijer krijgen we een rondleiding door het gebouw, want naast de grote werkruimte is er meer. Koffie, thee en water staan in de gemeenschappelijke keuken tegenover de lift in de hal waar we binnenkwamen. Heerlijke bonenkoffie, en gratis als je bij the cee spot aan het werk bent. Op de bovenverdieping bevindt zich een gezamenlijke ruimte met comfortabele bank en vergadertafel. Leuk detail de vloer onder de tafel is een voormalige tafel uit voormalig museum de Twentse Welle. Daarnaast zitten boven vijftien kantoren voor ondernemers die meer dan alleen een werkplek willen, maar ook een ruimte voor zichzelf. In de kelder bevindt zich nog een grote event space waar regelmatig bijeenkomsten, lezingen en andere activiteiten voor leden, soms een gezamenlijke lunch, plaatsvinden. In de rest van het gebouw heeft net een giga-verbouwing plaatsgevonden. Alles is gemoderniseerd en diverse creatieve Twentse bedrijven settelden zich in het gebouw. Wat dat betreft is er dus veel bedrijvigheid!

Prijskaartje

Werken in the cee spot is niet gratis. Er zijn drie verschillende lidmaatschappen. Als Flex member dan betaal je 75 euro per maand voor een bureau en gebruik van de aanwezige voorzieningen. Lidmaatschap Dedicated desk  à 125 euro per maand geeft je een vast bureau, postadres en de mogelijkheid om een vaste pc te installeren. Voor 200 euro per maand heb je een eigen kantoor met eigen brievenbus en alle andere zaken. De communitymanager vertelt dat mensen best een keertje langs kunnen komen om te testen of de ruimte geschikt is voor hen. “Daar doen we echt niet moeilijk over.”

Maatschappelijk betrokken

The cee spot is geopend in december 2015. De bedoeling was creatief talent naar het Roombeek te trekken. “En vanuit daar verbindingen te leggen naar andere plekken, waaronder de culturele sector”, vertelt Bart-Jan. “Naar Tetem bijvoorbeeld, naar Prismare en de Aki. Zo zijn er al wisselexposities van de Aki in onze gebouwen. Er zijn in Twente nog wel wat slagen te maken. Wij zorgen er bij the cee spot voor dat ondernemers gemakkelijk en voor een betaalbare prijs kunnen beginnen. En dan koppelen we de ‘jonge hond’ aan de ervarener garde om te kijken wat er uit komt.”

Belangrijk voor de coöperatie waaronder the cee spot valt is ook het maatschappelijke aspect. Bart-Jan: “We helpen hier ook statushouders die willen ondernemen in Nederland, verhuren onze eventspace aan organisaties en bedrijven in de omgeving. Kruisbestuiving tussen ondernemers vinden we essentieel.” Leden van the cee spot worden automatisch ook lid van de coöperatie CeeCee Community UA zodat ze mee kunnen bepalen welke richting de coöperatie op gaat.

Serieus en amicaal

Momenteel zijn er zeventig leden bij the cee spot, variërend van een flexwerkplek tot een kantoor. Bart-Jan: “Het is een hechte club mensen. Er ontstaan vriendschappen, want het zijn vaak ondernemers die meer dan alleen werkcontact willen en ook gezelligheid met elkaar opzoeken. Iedereen is heel serieus met zijn business, maar wil daarnaast ook amicaal zijn. Als nieuwe ondernemers binnenkomen heb ik een gesprekje met ze waar ze behoefte aan hebben en leg ik uit wie wij als the cee spot zijn.”

Werkervaring

Om te werken, settelen we ons aan de tafel in de kelder. Collega-ondernemers praten over werk en hun weekendplannen om ons heen. Je hoeft hier dus in elk geval niet bang te zijn dat je telefoongesprek of overleg iemand anders stoort, of dat privé-zaken bespreken met je co-workers not done zijn. Voor een vertrouwelijk gesprek of voor eigen gemak liepen wij wel even naar een van de andere gezamenlijke ruimtes. Voor stopcontacten hoef je niet op te staan. Ze zijn overal aanwezig, via verlengsnoeren, stopcontactpalen en in de muur. Ook WiFi is er voor iedereen: één voor betalende ondernemers, de andere is voor gasten.

Geschikt voor jou als ondernemer?

Voor the cee spot geldt: past de stijl en de creatieve omgeving bij je of niet? Voor de een is de sfeer te amicaal, soms zelfs studentikoos te noemen. Bij een ander is het dé manier om te ondernemen. Hetzelfde geldt voor de sfeer op kantoor. Ben je op zoek naar een gelikt, modern of minimalistische omgeving? Dan is the cee spot niet geschikt. Zoek je inspiratie en een meer artistieke werkomgeving, then look no further…

Logo FlexTukkers
  • Wifi *****
  • Koffie ****
  • Stopcontacten *****
  • Geluid(soverlast) **
  • Kosten ***

the cee spot, Brouwerijstraat 1 7523 XC Enschede