Als zelfstandig ondernemer wil je niet altijd thuiswerken, heb je behoefte aan sociaal contact met andere ondernemers en dat alles het liefst in combinatie met fantastische koffie, goede wifi en zo goedkoop mogelijk. FlexTukkers on tour hebben wij het genoemd. En in onze zoektocht in Twente naar een geschikte flexplek, werkplek of hoe je een locatie waar je met je laptop (tijdelijk) aan kan schuiven ook wilt noemen bracht ons dit keer naar Gebouw N in Hengelo.

Overal waar je kijkt staan planten: bakken op de grond, hangend aan het plafond en een hele muur vol groen in onder meer een vergaderruimte. Aan zuurstof dus in elk geval geen gebrek. En dat is een fijne aanblik. Want waar buiten veelal grijze muren met ramen en geparkeerde auto’s prijken op het High Tech Systems Park, een klein idyllisch bruggetje in een mini-park niet mee gerekend, staat het binnen bol van kleur.

Volop faciliteiten

Gekleurde stoelen aan tafels, een fietsvergadertafel, zitzakken, luxe velours banken, vergaderkassen, tribune voor televisie, lezing/presentatieruimte (met afbeelding van Einstein), ouderwetse metalen bureaus met stoelen afgescheiden door decoratieve boeken- en archiefkasten en in de kelder een waardige studio met onder meer een green screen. En dat zijn dan de gezamenlijke ruimtes. Deze worden omgeven, voornamelijk in het trappenhuis, door kleinere vergaderruimtes en kantoren die gehuurd kunnen worden door ondernemers. Koffie, thee en water staat in de grote gemeenschappelijke ruimte. En dat alles vooralsnog: gratis! (Als je een kantoorruimte wilt, betaal je wel natuurlijk.)

Waar blijft de tijd

De werkdag vliegt voorbij en we krijgen veel gedaan. De wifi is vlot (twee verschillende waar je uit kan kiezen), koffie/thee is gratis (helaas maar 2 standaard theesmaakjes, maar hey: het is gratis!), binnen handbereik en voor automaatkoffie goed te doen. Waar we ’s morgens aan een tafel in de grote gemeenschappelijke ruimte hebben plaatsgenomen, besluiten we ’s middags – vanwege de steeds fellere/warme zon naar de bovenverdieping te verplaatsen en nemen we plaats aan een hoge bartafel waar je eventueel ook staand aan kan werken/overleggen. Bijna overal zijn stopcontacten te vinden, dus de laptop wordt nieuw leven “ingeblazen” en de gsm kan ook weer aan zijn lifeline.

Ondernemers uit de kantoren spreken elkaar bij de koffieautomaat. Ook wij mengen ons daar in het gesprek en leren dat het “fijn toeven” is in Gebouw N. Naast connecties maken met andere ondernemers biedt Gebouw N ook de mogelijkheid om alleen een stopover te maken: het gebeurt regelmatig dat mensen hier meeten voor een afspraak en daarna weer hun eigen weg maken. (Zodat je mensen niet bij jou thuis hoeft te ontvangen bijvoorbeeld!) En voor een lunch kan je tussen 11.30 en 13.45 uur terecht bij het Shared Facility Center tegenover Gebouw N. (Volg de drommen mensen rond lunchtijd die als kuddedieren naar het buffet lopen. Aanrader trouwens! Veel, gezond, iets minder vega, maar voor een redelijk lage prijs.)

Extraatjes

Handig dat er ruimtes zijn waar je je even kan afzonderen. Voor een telefoontje, gesprek met collega/medewerker/klant of om helemaal in stilte te werken. Nu valt het met het geluidsoverlast erg mee. Je hoort de gesprekken van andere mensen in de ruimte wel, maar je kan de gesprekken niet volgen. Nog een bijzonder extraatje: Gebouw N organiseert ook een Business Programma. Zodat bedrijven/ondernemers met elkaar in contact komen en hun kennis kunnen delen en verbreden. Wij volgden onder meer een lezing over persoonlijk leiderschap en een workshop van ambitie naar actie, erg leerzaam!

Meer bedrijvigheid op het High Tech Systems Park

Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO) is de uitbater van Gebouw N op het High Tech Systems Park. Nadine Scherphof, (event)coördinator Gebouw N voor HMO: “Het High Tech Systems Park wilde graag meer bedrijvigheid en daarom is HMO ingezet. In dit gebouw zitten voornamelijk kleine technische huurders, maar we wilden voor hen en ook voor de bedrijven in de gebouwen eromheen zorgen dat er meer beweging is qua ondernemerschap. Het gebouw is nu een jaar open en er komen steeds meer ondernemers langs. Steeds meer ondernemers ontdekken het gebouw als inspirerende werkplek, flexplek en ontmoetingsplek. En dat is precies de bedoeling.”

Verbeterpunten zijn er altijd

Elke plek heeft verbeterpunten. Zo ook Gebouw N. Op de bovenverdieping wordt aan de buitenkant namelijk een lichtprojectie weergegeven. En deze leiden af van je beeldscherm (vooral aan het einde van je werkdag). Daarnaast heeft Gebouw N geen kluisjes voor flexwerkers. Kantoren kunnen op slot, maar als je als flexwerker je spullen niet in goed vertrouwen durft achter te laten zijn momenteel de enige opties: meesjouwen of in je auto leggen. Nadine vertelt echter dat er mogelijk nog kluisjes komen in de nabije toekomst.

Nog een minpunt: de spits. Als je 9 tot 5 werktijden aanhoudt, dan sluit je aan in de file richting snelweg of richting Hengelo. Niet getreurd er zit een goudgele M fastfoodstop in de buurt en anders een restaurant.

Je zou haast denken dat onze eerste stop bij Gebouw N ook meteen de laatste halte van de zoektocht naar een fijne flexplek is. Niets is minder waar. Natuurlijk gaan we nog eens terug naar deze Hengelose droomflexplek, maar we zijn ook nieuwsgierig naar de andere bestemmingen. En ook naar andere flextukkers die we daar tegenkomen…

Wordt vervolgd!

Logo FlexTukkers
  • Wifi *****
  • Koffie ***
  • Stopcontacten ****
  • Geluid(soverlast) ****
  • Kosten *****

Locatie Gebouw N: Haaksbergerstraat 67, Hengelo.