Zoek je een gratis flexwerkplek? Dan is de bibliotheek in je gewenste locatie vaak een goede optie. Wij strijken nu ook regelmatig neer op deze plekken en laten je weten wat ze bieden. Dit keer zijn we te gast in de Bibliotheek Hengelo. Op de tweede verdieping is het goed toeven en kan je aan verschillende tafels lekker werken.

Strijk je met je laptop neer in Hengelo centrum? De Hengelose bibliotheek zit op een steenworp afstand van het station en is een prima plek. Heb je meerdere uren om te werken? Dan hopen we wel dat je er vroeg bij bent, want de fijnste plekken in Hengelo zijn snel bezet. Maar goed, dat is ook te verwachten van een gratis werkplek met goede wifi en koffie binnen handbereik.

Dit is hoe het eruit ziet

De bibliotheek in Hengelo beslaat drie verdiepingen (de benedenverdieping meegeteld). Bij binnenkomst door de hoofdingang (er is nog een tweede ingang aan de zijde van horecazaak Stoet) loop je langs de eerste boekentafels en kasten richting de trap. Links hiernaast staan tafeltjes waar je neer kan strijken met je laptop (bonus dat je hier ook mag eten; het lekkers van Stoet is een aanrader). Hier zitten echter geen stopcontacten en heb je wel “last” van de gezelligheid bij Stoet.

Flexwerkers in een rolstoel kunnen niet aanschuiven

Daarom lopen we vandaag door naar de tweede verdieping (op de eerste verdieping zijn geen tafels om aan te werken, alleen heel veel boeken om te lenen). Een lift is er wel, maar je moet even zoeken. De trappen zijn makkelijker te vinden, want ze zitten midden in de ruimte op de benedenverdieping. Nadeel voor mensen in een rolstoel is wel: geen van de werkplekken op de tweede verdieping is geschikt voor een flexwerker in een rolstoel. Geen enkele tafel is in hoogte te verstellen en de vraag is of je met je rolstoel onder de andere tafels past. Meteen ook een nadeel als je ergonomisch verantwoord wilt werken, want de stoelen zijn ook niet af te stellen op jouw optimale werkhoogte.

Toch is het hier fijn toeven voor andere flexwerkers. Er staan meerdere tafels en stoelen in verschillende opstellingen. Er zijn voldoende stopcontacten om je apparatuur op te laden. De wifi is openbaar en dikke prima. Streamen lukt alleen niet altijd; dus je favoriete tunes adviseren we je via je telefoonnetwerk laten lopen. En we komen hier toch niet om te bingewatchen, maar om werk te verzetten.

Qua geluidsoverlast is er hier bij tijd en wijle wel te merken dat er gesprekken tussen adviseurs en bezoekers van het Werkplein plaatsvinden. Dit Werkplein is ook gevestigd in de open ruimte op de tweede verdieping. De taal- en computerlessen vinden ook hier plaats, maar deze worden in de grote kas gehouden in het midden van de ruimte. Er zijn echter genoeg plekken en momenten dat het rustig werken is en er to do’s afgevinkt kunnen worden.

Sluit je op in de (bel)cel

Wil je echt even wat meer privacy, dan kan je gebruik maken van twee cellen aan de raamzijde. Deze zijn te reserveren door het werkplein (tijden staan per dag aangegeven voor de cel), maar zijn tussentijds te gebruiken voor de eerste die hem claimt. Vandaag is in elk geval een van de cellen permanent in gebruik door een student.

Minder praktisch zijn de zonneschermen die te pas en te onpas omhoog- en omlaaggaan op tijden dat je net liever de andere variant ziet. Daglicht is fijn, behalve als op bepaalde momenten van het jaar de zon echt helemaal in je bakkes schijnt en je door de samengeknepen spleten van je ogen je je laptop niet meer kan zien.

En laten we positief eindigen: fijn aan deze bieb is dat je koffie en thee uit de automaat kan scoren (een euro per bekertje, betalen met pin), maar dat je de betere koffie van horecazaak Stoet op de benedenverdieping ook mee mag nemen naar boven; mits je je glas weer netjes terugbrengt. (Ook hier is de Latte Crazy Caramel een aanrader.) En het werken aan een van de tafels is natuurlijk, zoals in elke openbare bibliotheek, gratis.

De bibliotheek in Hengelo niet de juiste plek voor jou? Er zijn meer plekken in Hengelo waar je neer kan strijken met je laptop. Zie ons overzicht hier. Liever in een bibliotheek in een andere stad werken? Bij deze bibliotheken zijn wij al een kijkje wezen nemen; doe er je voordeel mee.

Logo FlexTukkers
  • Koffie ** (bij Stoet beneden: *****)
  • WiFi ***
  • Geluid(soverlast) ****
  • Stopcontacten *****
  • Kosten *****

Bibliotheek Hengelo, Beursstraat 34, 7551 HV Hengelo. Openingstijden: ma t/m vrij 9.00 tot 20.00 uur. Zaterdag 9.00 tot 16.00 uur.