Ze zijn net open en hebben plek voor circa twintig ondernemers. We hebben het over Spotlight, een nieuwe coworkinglocatie in hartje Enschede. Een nieuwe plek in Twente, dus dan zijn de FlexTukkers er als de kippen bij…

Bij binnenkomst herkennen we een deel van de inrichting en meubilair. Het blijken overgenomen stukken te zijn van The Cee Spot. Eigenaar Peter Brinkhuis is een van de voormalige bestuursleden daar en wilde na de sluiting van The Cee Spot toch graag een werkplek met andere ondernemers in Enschede. “Ik was eigenlijk niet op zoek naar een coworking, want in een eigen kantoor red ik me ook prima. Maar ik wilde de groep mensen niet stuk laten gaan.”

Spotlight is laagdrempelig. Geen gelikte plek met hypermodern interieur. Wat krijg je als huurder wel? Een fijn bureau met ergonomisch afstelbare stoelen, goede wifi, bereikbaar (want: naast het station en parkeergarage in de binnenstad) en toegankelijk (geen trappen, alles op de begane grond en genoeg manoeuvreerruimte voor rolstoelers.

Het hart van Spotlight: de mensen

Naar onze mening het belangrijkste element van deze werkplek: een plek om samen te komen met andere ondernemers om zakelijk sparren af te wisselen met gezellige koffiemomenten terwijl je werkt aan en voor je eigen onderneming. Tijdens de lunch wordt er meestal samen gegeten aan de tafels in het hart van de ruimte. Een pauzemoment sluiten ze af met een rondje om de tafel aan de tafeltennistafel (voor wie wil), met koffie hangen in de loungebank óf met oefenen op het aanwezige skateboard.

Om negen uur beginnen? Het kan, maar in Spotlight is dan nog niet veel volk te bekennen. “Het mooie aan zelfstandig ondernemen is dat je zelf bepaald hoe laat je begint, vandaar ook dat je hier 24/7 terecht kan”, aldus Peter.

Kan ik een printje maken?

Grappig detail: in het pand aan het Stationsplein zat voor de komst van Spotlight jarenlang printshop Ricoh en nog steeds komen er – ondanks de mededeling op de deur – dagelijks mensen binnen om te vragen of ze nog wat mogen printen. Omdat het nu behoort tot het karakter van de coworking is er zelfs een knop bij de ingang geplaatst met daarboven het bord ‘Hier drukken als je voor Ricoh komt’. Na het drukken op de knop praat de “digitale medewerker” over waar je de printshop tegenwoordig kan vinden…

Na de opheffing van The Cee Spot, vestigde Peter zich met een groepje in een anti-kraakpand (Servicecentrum West) in Enschede. Na negen maanden was het tijd voor een nieuwe locatie: het huidige plekje aan het Stationsplein. Inmiddels zijn dertien coworkers verenigd bij Spotlight. (Maar er zijn nog genoeg bureaus over!) Peter is blij dat hij heeft doorgezet met de oprichting van de space: “Elke keer is het even schakelen als er een nieuw persoon bij de groep komt. Ieder nieuw persoon verandert de groep weer iets. Dat is heerlijk. Inspirerend zelfs. Geen enkele dag is hier hetzelfde, omdat er steeds een andere combinatie van mensen aanwezig is.”

Coworking versus flexwerken?

En dan nu de zogeheten olifant in de kamer, want coworking is volgens ons FlexTukkers wat anders dan flexwerken. Kan dat laatste dan wel bij Spotlight? Peter: “Momenteel nog niet. Mensen mogen gratis een dag komen proefwerken. Het is me nu nog te veel administratie om een abonnement voor ‘losse’ flexwerkers aan te bieden. Misschien in de toekomst wel, in de vorm van een strippenkaart. Voor nu is het een bewuste keuze om dat niet te doen.”

De huidige vorm is het huren van je plekje in de coworking: 100 euro per maand voor een bureau die 24/7 beschikbaar is. Wil je een vaste plek/bureau? Dan is de prijs 200 euro per maand.

Logo FlexTukkers
  • Wi-Fi *****
  • Koffie ***
  • Stopcontacten *****
  • Geluid(soverlast) ***
  • Kosten ***

Op zoek naar een andere flexwerkplek in Enschede? Misschien zit hier iets tussen voor jou? Een compleet overzicht van onze reviews vind je via deze link.