Bekend werden ze met hun kerstpakkettenswap voor vrouwelijke ondernemers. Het werd meer dan een eenmalig initiatief. Creatief onderneemster Anne-Loes Huizing matchte goed met haar boekhoudster en collega-ondernemer Esmeralda Boudrie-Meijer. Samen begonnen ze VOUT Netwerken.

Willen jullie eerst iets over jezelf als ondernemer vertellen?

Anne-Loes: “Zal ik beginnen? Ik ben strategisch ontwerper, dat houdt in dat ik marketing combineer met vormgeving. Ik maak niet alleen een mooi plaatje, ik doe dat met een marketing achtergrond. Zo focus ik ook op personal branding. Kort maar krachtig toch? En nu jij Esmeralda!” Esmeralda: “Ik ondersteun ondernemers bij boekhouding en fiscale aangiftes. Ik richt me daarbij vooral op zzp’ers, eenmanszaken en VOF. Ik vind het belangrijk dat ondernemers weten wat er achter hun cijfers zit en dat ze nadenken en meedenken over de financiële kant van hun bedrijf.”

Waar staat VOUT Netwerken voor?

Anne-Loes: “Vrouwelijke ondernemers uit Twente. We hebben wel lang getwijfeld of deze naam wel moesten kiezen. Maar het past bij ons en bij het netwerk dat we voor ogen hebben.” Esmeralda: “Je wordt geen lid, dus je zit niet aan de club vast. Vrijblijvendheid en gezelligheid daar gaat het om.” Anne-Loes: “Ook belangrijk is dat je ook gewoon lekker jezelf kan zijn. En wellicht dat je dan ook wel een klik hebt met andere ondernemers.” Esmeralda: “De sfeer die wij willen creëren is dat iemand zich niet meer en beter hoeft te voelen dan een ander. Het gaat er niet om dat je tegen elkaar opbiedt.”

Hoe kwamen jullie erop om een netwerk voor vrouwelijke ondernemers te starten?

Esmeralda: “Anne-Loes en ik zitten allebei in een andere fase van het leven. Zij is heel creatief en ik ben goed met cijfers. Bijna uitersten lijken we, maar toch klikt het. En door die connectie inspireren en motiveren we elkaar. Dat hopen we ook voor anderen te betekenen. Natuurlijk zijn we zelf ook altijd op zoek naar nog meer leuke connecties.” Anne-Loes: “En dit netwerk zorgt ook weer voor energie als ondernemer. Je ziet dat anderen met dezelfde soort zaken bezig zijn als jij en je kan elkaar daarbij helpen.”

Esmeralda: “We richten ons alleen op vrouwen omdat we ons als vrouwen nog regelmatig te klein voordoen en onszelf daarmee te kort doen. Samen kunnen we de schouders eronder zetten en elkaar versterken.”

Misschien willen jullie er ook geld mee verdienen?

Esmeralda: “Nee, absoluut niet. Er zit geen verdienmodel aan VOUT, want het is niet onze core business. In 2020 hebben we zelfs verlies gedraaid, mede door de coronacrisis, maar we geloven wel nog steeds in de meerwaarde van het netwerk. Quitte spelen is wel ons doel, want we gaan zelf niet eindeloos investeren.”

En is dat wel met je eigen onderneming te combineren?

“Ja hoor!”, zeggen beiden in koor.

Esmeralda (links) en Anne-Loes

Wat gaan we nog van jullie horen in de (nabije) toekomst?

Anne-Loes: “Ideeën en redenen om samen te komen zijn er genoeg. De meeste ervan zijn alleen het meest geschikt om op locatie te doen.” Esmeralda: “Met elkaar in eenzelfde ruimte netwerkt gewoon lekkerder. Maar als het straks weer kan dan gaan we ook helemaal los. Er zijn zoveel plannen: dan is er elke maand wel een activiteit denk ik. Zo willen we bijvoorbeeld een livedag met een stijlcoach.”

Hebben jullie misschien nog tips voor collega-ondernemers?

Esmeralda: “Volg je hart, maar gebruik je verstand.” Anne-Loes: “Vergeet niet voor jezelf te kiezen, dat doet de rest ook.”