We zitten nu met zijn allen al een lange tijd thuis te werken. En dat blijven we nog even doen dus nu is het tijd om te zorgen dat jouw lichaam dit ook langer volhoudt. Daarom een lijstje met tips en tricks. Zodat jij deze periode ook lichamelijk doorkomt.

Omgeving

 1. Wissel van plek. Maximaal een half uur met je laptop aan je keukentafel of uurtje op de bank. Het is goed als je afwisselt voor je motivatie, inspiratie maar ook voor je lichaam. Kies er bijvoorbeeld voor om even staand te gaan werken, tijdens een telefoongesprek bijvoorbeeld.
 2. Werk in een afsluitbare kamer. Zodat je aan het einde van de werkdag de deur letterlijk dicht kan doen en je werk af kan sluiten. Niet mogelijk? Kies dan voor een ruimte waar je je normaal niet ontspant.
 3. Zorg voor voldoende natuurlijk licht in de ruimte. Het beste plaats je je bureau bij een raam; haaks erop: zodat je niet tegen het zonlicht in hoeft te kijken.
 4. Ventilatie is ook van belang. Misschien zelfs de moeite waard om te zorgen dat er planten in je werkruimte staan? Ze zorgen voor voldoende lucht en goede luchtvochtigheid, maar brengen natuurlijk ook een stukje gezelligheid.

Beweging

 • Blijf in beweging. Maak een korte wandeling buiten tussen videocalls of andere werkzaamheden. Een loopje door het huis is al prima. Dus misschien handig om niet naast het koffieapparaat te gaan zitten zodat je echt even op moet staan voor dat bakkie.
 • Go the extra mile qua beweging, want je mist meer fysieke momenten dan je denkt. Doe bijvoorbeeld ook eens bureaustoel squats en schouder- en nekoefeningen.

Middelen

 • Maak gebruik van een los toetsenbord en muis. Zodat je niet de hele dag in een gebogen houding werkt.
 • Werk je met een laptop: schaf dan een laptopstandaard aan. Zodat je scherm echt op ooghoogte komt te staan. Een stapel boeken eronder wil ook natuurlijk.
 • Verstelbaar bureau en bureaustoel zijn een welkome uitbreiding van je werkplek. Dat is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Zorg er in elk geval voor dat de stoel waarop je zit voldoende steun biedt aan je rug.

Houding

 1. De beste zithouding: zit achterin je stoel, ontspan je armen op armleuningen (niet aanwezig? Schuif je stoel dan zo ver mogelijk aan tafel), zorg voor horitzontale bovenbenen.

En deze zeker niet vergeten

 1. Zorg voor een ritme. Neem pauzes. Structuur is belangrijk: ook weer om die werkdag echt af te sluiten, want werk en prive gaan in een thuiswerksituatie snel door elkaar lopen. En dat werkt niet voor iedereen…
 2. Wat betreft de psychologische kant: hoe overleef ik als ondernemer deze periode met minder klussen, uitgestelde opdrachten, late betalingen? Probeer deze periode als een kans te zien. Werk je backlog bij: doe je administratie, houd een digitale schoonmaak en archiveersessie, zorg dat je website en online CV top notch is, netwerk als een prof op LinkedIn en zorg toch voor die nieuwe acquisitie. Maar inspirerender nog: welke ideeën en dromen kon je voorheen nooit werk van maken, maar heb je door het mindere werk voor andere opdrachtgevers nu eindelijk tijd voor… Lukt dat niet? Weet dan dat dit ok is. Het is een gekke periode en daar mag je best even bij stilstaan. Misschien juist goed om even stil bij te staan en niet als een dolle door te hollen…

Doe je voordeel met deze tips! Mis je er nog een of heb je een persoonlijke ervaring? Deel het met ons. Natuurlijk zijn wij als FlexTukkers er om even een (virtuele) kop koffie te drinken: DM ons op Instagram of LinkedIn, ook als je je frustratie even van je af wilt praten of als je wil kijken hoe je van je dromen misschien juist wel nu werkelijkheid kunt maken…

Take care and stay safe!