Ivo Duchateau is innovatieconsultant en organisatieadviseur. Hij maakt “werk van innovatie en groei van (mensen in) organisaties door middel van trainingen, advies en projectbegeleiding”. Daarnaast is hij FlexTukker, want hij wil graag wat reuring om zich heen ter inspiratie en voor het uitbreiden van zijn netwerk. “De hele dag alleen in een kantoor zitten is niets voor mij.”  

Dag Ivo, wil je jezelf even voorstellen?

“Natuurlijk! Ik ben Ivo Duchateau. Ik geef in deeltijd marketingonderwijs aan hogeschool Tio, ben drummer in een rockband, maar een groter deel van mijn tijd besteed ik aan mijn bedrijf Duchateau Business Empowerment en trainingsbureau FocusXL, waar ik als franchisenemer bij aangesloten ben. Ik kan mensen in organisaties anders laten kijken naar hun businessmodellen en versimpel complexe situaties. Innovaties zijn ook vaak al onzichtbaar aanwezig bij organisatie. Ik help hen deze zichtbaar te maken. Als ik met deze zaken bezig mag, dan krijg ik daar een kick van.”

Ivo Duchateau (Tessa Wiegerinck)

Hoe ben jij het ondernemerschap ingerold?

“Ik ben afgestudeerd in Bestuurskunde aan de Universiteit Twente. Ik heb meer dan twaalf jaar gewerkt in de onderzoekswereld, ofwel het opzetten, begeleiden en uitvoeren van onderzoekstrajecten op het gebied van klantgerichtheid, positionering en marktpotentie. Toen ik 40 werd dacht ik ‘en nu? Misschien is het tijd om iets anders te gaan doen. Ik pakte de kans om de denktank te vormen bij een bandengroothandel om daar nieuwe businesscases en –modellen te ontdekken. Hierin kwamen creativiteit, onderzoek, strategie en uitvoering samen. Dit inspireerde mij om vijf jaar geleden, in 2015, voor mezelf te beginnen. Ik ben goed in het zien van innovatiekansen. Daar kan ik bedrijven mee helpen. En dat bleek ook in de praktijk: ik had al een flink netwerk opgebouwd, de opdrachten kwamen binnen en mijn bedrijf begon te groeien.”

Hoe werk jij het liefst?

“Praktisch, doortastend en informeel is de manier waarop ik werk. En dat zie je ook terug als je kijkt naar mijn werkplek. Flexwerken is voor mij het gevoel van een fijn kantoor zonder vaste verplichtingen. Ik heb twee jaren een kantoor gehuurd in een bedrijfsverzamelgebouw, maar dat voelde op een gegeven moment niet prettig meer. Ik miste reuring en de aanloop van mensen. Een hub is voor mij dan weer te onrustig, want er moet ook wel gewerkt worden. Momenteel zit ik regelmatig in Gebouw N in Hengelo. Daar is alles wat ik nodig heb: het is dichtbij mijn huis, er is goede koffie en ik kan hier mensen ontvangen in een representatieve omgeving.”

Ivo Duchateau innovatiespecialist en flextukker (Tessa Wiegerinck)

Hoe past FocusXL in het plaatje?

“Op zich had ik genoeg opdrachtgevers, meestal zo’n zes a zeven tegelijk. Ik wilde echter mijn aanbod verbreden naar trainingen en ook sparren met collegatrainers. En daar komt FocusXL, een trainingsbureau in Hengelo, om de hoek kijken. We hebben onder meer inspiratiedagen waar we gezamenlijk onze kennis verbreden en met elkaar kunnen bespreken hoe we onze diensten kunnen blijven verbeteren.”

Wat wil je nog bereiken?

“Groter worden is niet een hoofddoel wat ik wil bereiken met mijn bedrijf. Ik heb ook niet de wens om mensen in dienst te nemen. Belangrijker vind ik dat mijn opdrachtgevers en trainees zeggen dat ik betrouwbaar en inspirerend ben. Als ik hierom bekend sta, dan ben ik tevreden.”

Ivo Duchateau is ook FlexTukker  (Tessa Wiegerinck)