Nicolle Beeby is allround communicatieadviseur. Dagelijks helpt ze vanuit haar kantoor in Sickhouse een Hospitality Management Universiteit in Lausanne, Zwitserland met communicatievraagstukken, maar ze is ook expert in flexwerken en wisselt regelmatig van flexwerkplek. Hoe dat komt? Het begon vanuit noodzaak vanwege een jarenlange lange afstandsrelatie, maar inmiddels zou ze het niet anders meer willen.

Hi Nicolle, kan je jezelf even voorstellen?

“Tja, wat wil je allemaal weten? Als ik eenmaal op de praatstoel zit ben ik niet te stoppen, haha. Ik zal wel gewoon ergens beginnen. Ik ben Nicolle, 36 jaar. Ik ben getrouwd met Bas, hij is DJ en met hem deel ik onze studio in Sickhouse. Ik heb een journalistiek diploma van de Universiteit in Johannesburg en een certificaat voor Engels als tweede taal. Maar eigenlijk heb ik al van alles in de wereld van de communicatie gedaan: voor zowel commerciële als maatschappelijke opdrachtgevers. Van schrijven en redigeren tot contentmanagement, van SEO, customer journeys vastleggen tot het bijdragen aan een internationale viral campagne. Ik vind dat je als communicatieprofessional beter wordt als je van alle facetten wat afweet, dan kan je rekening houden met elke schakel in het proces en daardoor je product verbeteren.”

Zie je jezelf als ondernemer?

“Goede vraag! Ik ben officieel pas ondernemer in Nederland sinds het begin van dit jaar, nadat ik staatsburger ben geworden. Maar ook daarvoor was ik natuurlijk al ondernemend en gewoon werkzaam in verschillende facetten van communicatie. Dus ja ik ben ondernemer, want zo sta ik ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en ik moet administratie bijhouden. Toch heb ik momenteel maar één opdrachtgever waar ik fulltime klussen voor uitvoer. Mij maakt dat niet uit, want ik doe wat ik leuk vind – op de administratie na, haha – het geeft voldoening en ik verdien er mijn salaris mee.”

Nicolle Beeby werkt regelmatig vanaf haar kantoor in Sickhouse Enschede

Hoe werk jij het liefste?

“Ik vind het heel erg fijn om een plekje voor mijzelf te hebben. En daar ben ik ook echt wel aan gehecht. Maar de flexibiliteit om te kunnen gaan en staan waar ik me prettig bij voel, vind ik heel belangrijk. Eigen baas zijn en op een locatie zitten waar ik me prettig voel, geeft me echt een gevoel van vrijheid. Tegenwoordig is zoveel mogelijk: alles is mobiel. Ik kan mijn werk waar dan ook uitvoeren, als ik maar een laptop heb en een werkende internetverbinding.

Ik zou elke dag vanuit huis kunnen werken want daar heb ik ook een kantoor, maar dat werkt niet voor mij. Zoals ik zei: flexibiliteit heb ik nodig en de mogelijkheid om met andere creatievelingen bij elkaar te komen, even te brainstormen – zelfs als je aan compleet andere dingen werkt – en daardoor ook geïnspireerd te raken en van elkaar te leren. Het is fantastisch om in dit soort omgevingen te kunnen werken. Ik zou nu echt niet anders willen.”

Je bent een ervaren flexwerker. Kan je daar wat meer over vertellen?

“Ik ben al sinds 2014 freelancer en dus een remote worker. Ik besloot vanwege mijn relatie met Bas mijn vaste baan bij een bank op te zeggen om onze lange afstandsrelatie een kans te geven. Terwijl ik werkte met ontwikkelaars van onder meer Oxfam en hen hielp met het opzetten van een digitale campagne werkte ik zowel vanuit Zuid-Afrika als in Nederland. Elke keer drie maanden daar, dan weer drie maanden hier. Maar dat maakt voor het werk niet uit. Soms deed ik dat vanuit huis, soms vanaf een andere locatie als ik me thuis niet kon concentreren of geïnspireerd voelde. Het is maar net hoe je je instelt op wat je nodig hebt.”

Wat wil je nog bereiken?  

“Nou dat is wel een moeilijke vraag zeg. Ik ben namelijk nu al heel gelukkig met wat ik doe. Ik zou best nog wel graag wat willen lesgeven in het Engels, vandaar ook mijn onderwijscertificaat. Ik ben en blijf een Jane of all trades. Maar ik ben een tevreden mens. Ik vind mijn communicatieklussen superleuk en krijg er veel voldoening van en waardering voor. Of ik een vast contract zou willen in een kantoor? Dat weet ik eigenlijk niet, dat overweeg ik wel mocht het ooit ter sprake komen. Ik vind het fijn om collega’s te hebben – en ik voel me ook echt een collega van de mensen met wie ik bij de universiteit samenwerk – maar zoals ik al zei: het flexwerken past bij mij en mijn creativiteit.”

Nicolle Beeby (Tessa Wiegerinck)