Ruud Scholten (34) zoekt ultieme vrijheid in zijn werk. Hij is eigenaar van twee in Enschede gebaseerde bedrijven en verkocht onlangs nog een andere webshop. Pas geleden besloot hij dat de fysieke locaties hem beperkten in zijn vrijheid en wil hij alleen nog locatie onafhankelijk werken, ook wel een digital nomad lifestyle, voor zichzelf opzetten. Nu zet Ruud  zijn bedrijfsproces om door alleen nog te werken in de cloud en denkt hij na over de impact van zijn bedrijven op de samenleving.

Hey Ruud, kan je eerst iets meer vertellen over jezelf en je webshop(s)?

“Ja natuurlijk! Ik ben dus Ruud Scholten, ondernemer/webshopeigenaar, en ben op zoek naar de ultieme vrijheid in mijn werk. Via mijn doe-het-zelf webshop TS24 verkoop ik onder meer airconditioners, tuingereedschap en waxmachines voor auto onderhoud. Daarnaast ben ik ook eigenaar van het product Meetmone, een verlichte kies die ik veelal verkoop aan tandartspraktijken. De webshop die ik verkocht aan een kameraad, was een port webshop.”

Ruud Scholten bij zijn bedrijf TS24 (Tessa Wiegerinck)

Dat zijn veel verschillende producten. Hoe ben je ondernemer geworden?

“De webshop business daar ben ik in opgegroeid. Veertien jaar geleden ben ik samen met mijn vader begonnen met een webshop. Hij deed de inkoop en verkoop, ik bouwde de webshop. In 2013 besloten we dat ik alleen verder zou gaan. Ik ben gestopt met mijn hbo-studie, omdat het bedrijf was gegroeid: 16 man personeel. En eerlijk is eerlijk, ik heb mezelf nooit als iemand met een lading personeel gezien, maar wel met een goedgevulde bankrekening.”

Maar nu ga je veranderingen in je leven aanbrengen…

“Sterker nog. Die veranderingen zijn al een tijdje aan de gang en zo goed als afgerond. Ik verhuis deze maand van Enschede naar Utrecht of Amsterdam… Daar snappen ze net iets beter hoe het is om in de cloud te werken, is het meer geaccepteerd en is personeel met eenzelfde mindset ook meer voorradig. Ik hoef niet meer zo nodig allemaal miljoenen op mijn bankrekening. Dat voedt mij niet meer. Ik ‘zwerf’ al een tijdje rond en werk overal en nergens. Ik merkte dat ik niet meer nodig had dan mijn tas met daarin mijn Macbook, cameratas en een auto om A naar B te gaan.”

Waarom komt deze nieuwe zienswijze vandaan?

“Reizen. Serieus. In 2014 reisde ik met mijn toenmalige vriendin en schoonfamilie naar Tanzania. Mijn schoonvader gaf me een fotocamera en wat lenzen en ik merkte dat ik heel gelukkig werd van fotograferen. Zoeken naar dat ene mooie plaatje. Sindsdien ben ik daar steeds naar op zoek: die ene foto, dat ene moment. En daarvoor reis ik graag rond. Ik heb zelfs een bootje gekocht om vanaf het water ook plaatjes te kunnen schieten. Niet voor de verkoop, maar gewoon omdat ik daar plezier aan beleef. Ik wil mijn werk op afstand kunnen doen. Niet meer elke dag van de week aanwezig hoeven zijn in het bedrijf.”

Ruud Scholten is filantropisch en droomt van vrijheid in zijn werk (Tessa Wiegerinck)

Wat betekent flexwerken voor jou?

“De ultieme vrijheid. Niet vastzitten aan een vaste werkplek. Je eigen uren kunnen bepalen, met wie je samenwerkt. Outsourcen kost meer, maar ik word er flexibeler van en dat is het me waard.

Is er iets dat je nog graag met collega-flexwerkers wilt delen?

“Digital nomad zijn wordt gehypet. Op Bali zijn er veel hubs waar digital nomads eigenlijk gewoon backpackers met een laptop onder de arm zijn die komen goedkoop willen leven. Zelf veel geld willen verdienen in het buitenland, maar niets terugdoen voor de samenleving waar ze wonen. Wees niet zo; neem niet alleen, maar geeft terug. Weet welke gevolgen jouw aanwezigheid heeft op het land waar jij digital nomad bent en lever een bijdrage aan dat land. Ik weet dat het erg hypocriet overkomt. Ik heb ook bedrijven, ik ga werken in de cloud, zodat ik mijn boterham verdien en kan rondreizen. Maar ik ben er me bewust van en ik werk aan verandering. Op de lange termijn wil ik mijn toko verkopen en wil ik meewerken aan het toewerken naar een winstloze samenleving.”