Moeder, sociaal ondernemer, raadslid voor GroenLinks Enschede en groen geluk zoeker. Een bezig bijtje, dat is Marianne Schouten ten voeten uit. Sinds kort kan ze daar ook nog medeoprichter van Greeen People aan toevoegen. Op een vaste stek zitten is voor haar niet mogelijk. “Een vaste plek zou ik ook nooit (meer) willen, dat is zo saai. Out of the box denk en verbinden lukt als je je laat verrassen. En dat lukt als je nieuwe plekken opzoekt.”

Vertel eens wat over jezelf Marianne…

“Mijn leefspreuk is: wie goed doet, goed ontmoet. Ik kan deze iedereen aanraden. De wereld en ieders leven zou er dan zoveel mooier van worden. Als werkend hulpverlener kwam ik erachter dat ik niet alleen de individuen wil helpen, want de samenleving (en de wereld) helpen mooier te worden leek me ineens veel logischer. Daar profiteren alle mensen van. Groen en bewust leven vind ik de sleutel naar een mooiere wereld. Daarom noem ik mezelf sociaal ondernemer.”

Marianne Schouten is raadslid, moeder, sociaal ondernemer (Tessa Wiegerinck)

Wat houd voor jou sociaal ondernemerschap in?

“Ik ben na mijn studies projecten gaan bedenken en doen die bijdragen aan de samenleving en mijn leefspreuk. De tweejaarlijkse Local Sunday Market in Enschede is zo vijf jaar geleden ‘geboren’. Tussendoor zijn er ook nog andere mooie, sociale en groene projecten geweest, zoals Earth Hour Enschede en de Groene Loper. Geld hoort een ruilmiddel te zijn, geen doel. Mensen en goede spullen of verhalen lokaal aan elkaar verbinden en lokaal leven zijn voor mij de kern. Om het hele jaar door mensen te kunnen verbinden en inspireren is sinds kort de community Greeen People ontstaan. Hier kunnen mooie mensen elkaar vinden, tips krijgen, samen sterker staan. We willen een feestje maken van groen doen.”

Hoe werk jij het liefst?

“Ik moet het niet te druk hebben om me heen. Dan houd ik de meeste focus. Ook als ik andere mensen ontmoet tijdens het flexwerken dan word ik al snel geïnspireerd, wat tot veel ideeën leidt maar dan wordt de to-do-lijst niet kleiner. Elk uur achter de laptop geldt als werkuur bij mij, haha. Toen mijn zoon baby was werkte ik veel vanuit huis, want dan kan ik het meest flexibel zaken gedaan krijgen. Het flexwerken en afspreken doe ik graag bij een gelegenheid waar ze zo verantwoord en duurzaam mogelijk zijn. Denk maar aan ETN saladebar in Enschede. Zo zorg ik goed voor mezelf en voor een lokale ondernemer.”

Marianne Schouten is raadslid, moeder, sociaal ondernemer (Tessa Wiegerinck)

Wat wil je nog bereiken?

“Nog zoveel! Ik ben geen geitenwollen sokken type, maar een leuke, vlotte vrouw. Duurzaam en verantwoord zijn is dus niet suf. Ik ben blij dat dit steeds meer in onze maatschappij doordringt. Ik zie dit namelijk als mijn persoonlijke zoektocht: hoe maak je groen doen de norm, zodat iedereen graag een groen gekkie wil zijn. Er zijn zoveel manieren van leven. Er zitten nog zoveel ideeën en projecten in mijn hoofd. Binnenkort komt er bijvoorbeeld nog een eerste klimaatcafé, die een adviserende functie heeft en aantoont dat commercie ook op een goede manier in je voordeel kan laten werken.”

Marianne Schouten is raadslid, moeder, sociaal ondernemer (Tessa Wiegerinck)