We hebben de verhalen in de media en van kennissen die ondernemers zijn wel gehoord: zelfstandig ondernemen en flexwerken in het huidige tijdsbestek is pittig. Wij wilden jullie een kijkje in ons leven geven en laten zien wat wij de afgelopen periode hebben geleerd. Dit artikel: Wendy van Til, medewerker marketing en communicatie bij Saxion en zzp: freelance journalist en contentstrateeg.

Zijn er veranderingen in je manier van werken die je door deze periode ontdekt hebt? En ga je deze ook  na de coronaperiode vasthouden?

“Ik krijg meer gedaan als ik buitenshuis werk. Thuis vind ik het vaak lastig om focus te vinden, omdat ik afgeleid word door mijn gezin of door het werk dat hier ook gedaan kan worden. Ik mis het flexwerken dus wel. Om deze periode van thuiswerken goed door te komen heb ik met mijn gezin afspraken gemaakt. In de ochtend is de zolder, onze werkkamer, mijn domein. De planning van de dag geldt voor ons allemaal, zo schuif ik aan bij de lunch, zodat we samen voor een fijn ritme en structuur in de dag zorgen.”

“Ik sta graag vroeg op, zodat ik in alle rust al veel gedaan krijg en hierdoor een vliegende start van de dag heb. Meetings of freelance interviews heb ik het liefst in de middag, zodat ik een groot deel van de werkzaamheden die liggen al afgerond zijn en ik alle ruimte in mijn hoofd heb voor de meeting en de stappen die daaruit volgen. In deze periode heb ik veel eigen regie op mijn agenda en meestal weet ik dit dan ook te realiseren en krijg ik veel gedaan.”

“Een groot verschil in deze periode is dat het aantal mails en telefoontjes drastisch verminderd is. Er is alleen contact als het noodzakelijk is. Daardoor heb ik een duidelijkere focus. Het is interessant om over na te denken: hoe druk ben ik dus normaal gesproken met niet-noodzakelijke dingen? Ik vind het heerlijk, want ik heb nu ook echt de tijd om mijn expertise te laten zien en nieuwe contentformats en andere plannen te ontwikkelen.”

Wat is iets dat je van jezelf ontdekte dat je nog niet wist?

“De afgelopen jaren heb ik aan mezelf gewerkt. Mezelf voorop zetten is niet iets waar ik goed in ben, dus ik let er in deze periode op dat ik ook goed voor mezelf zorg. Ineens vanuit huis werken was een enorme omschakeling en ik merkte al gauw dat ik me liet leiden door de waan van de dag: de mailbox. Het was goed om wederom te realiseren dat de mailbox niet een to do-lijstje is.”

“Hoewel mijn werk bij de hogeschool gewoon doorloopt, ligt mijn zelfstandig ondernemerschap bijna stil. Ik moet daar echt tijd voor maken en dat voelt soms gek omdat mijn gezin twee verdiepingen lager andere zaken aan het doen is. Het is gewoon even zo. Nu we meer stilstaan is het wel makkelijker om te zien wanneer ik oude patronen verval: de mailbox, mezelf niet voorop zetten. Een goede reminder dus.”

“Ik gedij goed op ritme en duidelijke afspraken. Mijn creativiteit volgt daarna vanzelf. Als ik eenmaal een flow te pakken heb kan ik me daarin verliezen. Zo erg dat ik vergeet te eten of genoeg te drinken. Voordeel aan thuiswerken is dat mijn partner me hierop attendeert. Daarnaast gebruik ik de app Forest om tijdsblokken in te plannen en ik houd me er dan beter aan. Het leuke is dat je dan meteen bouwt aan een digitaal bos.”

Hoe zie je het komende half jaar tegemoet als ondernemer?

“Ik heb nu wel de ruimte genomen om te bedenken wat ik echt belangrijk vind in mijn freelance opdrachten. Werken aan mijn bedrijf in plaats van erin, zeg maar. De blogs die ik heb opgezet zijn zaken waar ik consistent meer tijd aan wil besteden. Ik liet me in de periode voor de coronamaatregelen teveel leiden door inkomsten: betaalde klussen gingen voor het uittesten van ideeën voor mijn blogs, terwijl ik juist als zelfstandig ondernemer ben gestart om deze ideeën een kans te geven. Deze periode gebruik ik dus ook om hieraan te werken.”