In de toekomst wil ondernemerscoach Marieke Hendriks uit Enschede graag een eigen kantoor, maar dan wel met collega-ondernemers die ieder een eigen bedrijf hebben. “Een soort van collega’s dus met wie je kan sparren en inspiratie deelt/ophaalt.” Na een jaar van flexwerken aan de keukentafel en testen van een paar locaties is ze voor nu neergestreken in een gedeeld kantoor bij the cee spot.

Hé Marieke, kan je iets meer vertellen over je bedrijf?

“Ja natuurlijk! Ik ben Marieke Hendriks. Oprichter van Zorra Libre, de naam van het bedrijf waar ik ondernemerscoach onder opereer. Ondernemerscoach is zo’n heerlijk containerbegrip waar je zoveel onder kan gooien, maar ik zal uitleggen wat het voor mij betekent. Ik help ondernemers bij het onderzoeken van hun angsten en onzekerheden, ofwel ik stel de vragen waar ze zelf nog niet aan gedacht hebben. Daarnaast help ik ze de puntjes op de i te zetten qua mindset. Ik ga je niet helpen een goede salespitch te schrijven of assisteren bij het organiseren van een event. Dat kan ik wel, maar daar ben ik als ondernemerscoach niet voor. Ik focus op jouw mindset als ondernemer, zodat jij zelf de ondernemer wordt die je voor ogen hebt.”

Marieke Hendriks, Businesscoach (Tessa Wiegerinck)

Hoe ben je ondernemerscoach geworden?

“Zelf ben ik een paar jaar geleden begonnen met ondernemen. Onder een andere naam en met een ander idee. Ik wilde toen bedrijven advies geven over duurzaamheid en vooral bedrijven die daar nog niet veel mee bezig waren. Ik ben bij projecten en initiatieven betrokken geweest en heb dat met plezier gedaan, maar dit was het ook niet voor mij. Stemacteren deed ik in die tijd ook, maar dit zag ik mezelf niet doen als mijn volledige baan. Zelf ben ik als ondernemer duidelijk ook zoekende geweest, maar eerlijk: welke ondernemer is dat niet? En ik haal voldoening uit anderen helpen hun dromen waarmaken en toen kwam ik op het pad van ondernemerscoach. Ik help anderen met hun mindset als ondernemer.”

En hoe zit met de mindset van jou als ondernemerscoach?

“Heel goed. Ik deed het ondernemen er altijd een beetje bij, naast mijn vaste baan als eventmanager. Maar ik heb een jaar geleden de knoop door gehakt en ga nu volledig voor mijn eigen onderneming. Ik heb een groepstraject ontwikkeld waarbij ik echt zeker weet dat ik ondernemers kan helpen. Je kan een losse sessie met me boeken, zodat mensen aan mij als coach kunnen snuffelen. Het is namelijk belangrijk dat je een goede klik hebt met je coach en ik met hen. Vergelijk het maar met een goede werkplek als ondernemer. Het moet passen om te werken. Daarom gaan we eerst met het verlangen aan de slag en daarna met de strategie die daarbij hoort. En onderweg lopen we als vanzelf tegen de blokkades en belemmeringen aan die het een ondernemer moeilijk maken. Na het snuffelen kunnen mensen wel of niet voor een traject kiezen. In het groepstraject is er elke maand een livedag waarin we kijken hoe je als ondernemer anders bent gaan kijken en er is wekelijks een groepscall om te zien welke acties er zijn die week en fungeer ik als een soort stok achter de deur.”

Marieke Hendriks Zorra Libre ondernemerscoach (tessa wiegerinck)
Foto: Tessa Wiegerinck

Wat heb jij als ondernemerscoach nodig in een werkplek?

“Momenteel deel ik een kantoor in the cee spot in Enschede. Ik ben begonnen aan mijn keukentafel en hoewel ik daar prima kan werken, was het op een gegeven moment niet meer afdoende. Ik ging vaak bij klanten zitten werken en dat kan ook natuurlijk, maar het werkt beter met een vaste uitvalsbasis die niet thuis is. Vooral nu ik als ondernemer geswitcht ben naar coaching past deze werkplek beter. Bovendien heb ik echt andere mensen om me heen nodig om geïnspireerd te blijven, om samen te sparren en omdat je dan ook netwerk om je heen hebt waar je echt iets aan hebt.”

Wat betekent flexwerken voor jou?

“Mijn eis voor een werkplek is een goed bureau en bureaustoel. Flexwerken in je eigen huis biedt dat ook wel, maar dan mis je de collega’s. Ik wil mijn klanten op een kantoor kunnen ontvangen en ik droom van een kantoor waar ik samen werk met andere ondernemers die eenzelfde mindset delen. Vrij zijn als ondernemer om je bedrijf op je eigen manier vorm te geven, dat is heel belangrijk. Voor nu betekent dit dat ik een kantoor deel bij the cee spot, maar wie weet hoe dit er in de toekomst uitziet. Ook als ondernemende ondernemerscoach blijf je groeien.”