Ik mis de high van de beste drugs ooit. Onverslaanbaar voel ik me: alles lukt; ik ga als een dolle. Uren doorgaan terwijl ik vergeet te eten, drinken of toiletteren. Wanneer ik probeer te bewegen merk ik dat ik al uren in dezelfde houding zat en bepaalde ledematen het niet meer doen

Maar wow. Alles past perfect in elkaar. Alles komt samen. Niets trekt mijn aandacht naar iets anders.
De pijn en het ongemak bij de hyperfocus heet ik welkom. Want er is weinig wat me zo gelukkig maakt als uren met de volle aandacht iets maken.

Dat noem ik dan mijn creativiteit. Haal ik dat stadium niet, dan vind ik mijn creativiteit niet genoeg. Zo creatief zal ik toch wel niet zijn denk ik dan. Maar het is je werk Tessa, fluistert een stemmetje. Afdwingen kan ik het niet, antwoord ik. Rustig afwachten moet ik. 

Maar eerlijk gezegd ontdek ik steeds meer dat het twee verschillende dingen zijn. Mijn creativiteit is altijd aanwezig. En met momenten zorgt die voor een high die zeer verslavend is.

Eerder schreef ik al over de discomfort van flexwerken. En waarom dat nou juist zo goed voor me werkt. Het moeten doen met beperkingen en weinig comfort. Het steeds in beweging zijn zodat alle zintuigen geprikkeld worden. 

Thuiswerkplek

Daar zit ik dan. In mijn nieuwe huis met mijn nieuwe werkkamer. Vol enthousiasme ging ik aan de slag om dat een supercomfortabele plek te maken. Ondertussen ben ik op de helft. Geen idee of ik er mee verder ga.
Want is dat wel wat voor mij werkt in de tijden dat we thuis moeten werken? Dat vraag ik me af. Thuiswerken en weinig externe prikkels en discomfort vragen om een nieuwe aanpak. En nog meer, verandering in mijn denken.

De hyperfocus kan ik niet afdwingen. Maar mijn creativiteit is er altijd. Dus ik heb nieuwe tactieken en de twee belangrijksten deel ik graag met je.

Nummer één is afspreken dat alleen opstaan genoeg is. De eerste stap om in beweging te komen als je het niet zo voelt is de moeilijkste. Daarom spreek ik met mezelf af dat het genoeg is om een paar minuten iets te doen. Of om, in geval van deze column, in ieder geval één zin te typen. Daarna mag ik stoppen. Maar dat doe ik dan meestal niet.

Nummer twee is in beweging blijven. Letterlijk. Ik wissel het werken aan de tafel met werken vanaf de bank en vanuit de vensterbank. Tussen verschillende taken door doe ik gekke dansjes of loop ik door de regen. En als het donker is begint het struinen door Enschede. Gluren, genieten van raar licht en verstilde verhalen. Bewegen en geprikkeld worden zodat ik niet gevangen word in mijn hyper actieve brein. Bewegen om niet te wachten op de high van het maken onder hyperfocus.

En bij jou? Hoe gaat het thuiswerken jou af?

Hoi! Ik ben Tessa Wiegerinck en ik observeer. Uren kan ik me vermaken met het kijken en analyseren van menselijke interacties, als fotograaf leg ik dat vast. Het liefst in combinatie van portret en documentaire fotoseries. Eigen baas zijn is dat ik zelf bepaal met wie ik werk en welk werk ik doe. Dus ik ben blij dat Wendy en ik elkaar gevonden hebben en we nu de FlexTukkers zijn. Nieuwe mensen leren kennen, goede flexwerkplekken vinden en coole verhalen voor de zelfstandigen in Twente maken. Meer weten of contact opnemen? Mail ons vooral op mail[@]flextukkers.nl.